Як правильно читати етикетки косметичних засобів?

Як правильно читати етикетки косметичних засобів?
Як правильно читати етикетки косметичних засобів?
Роблячи вибір на користь того чи іншого косметичного засобу, ми рідко керуємося його складом і швидше звертаємо увагу на ефект, який обіцяє реклама і який ми сподіваємося отримати. А даремно, адже в списку інгредієнтів часто можна знайти багато цікавого – і не завжди хорошого.

Як читати етикетку



Існує міжнародний стандарт написання назв косметичних інгредієнтів INCI. Кожен виробник зобов’язаний дотримуватися цього стандарту і вказувати на упаковці всі інгредієнти, що містяться в кремі або іншому засобі. Інгредієнти в складі перераховуються в порядку зменшення їх кількості. Якщо в списку на першому місці стоїть вода, значить, води в засобі найбільше. Далі всі інгредієнти слідують по спадаючій.

Виробники вказують латинську і загальноприйняту назву екстрактів або масла. Наприклад, масло ши (каріте) має бути написано так: Butyrospermum parkii, – але, щоб споживачеві було зрозуміло, далі в дужках зазвичай позначають, що це саме масло ши. Найостаннішими в списку зазвичай стоять консерванти, елементи ефірних композицій (ароматизатори). Якщо ароматизатори штучні, то на етикетці буде написано parfum. Барвники зазвичай позначають цифрами, тому дізнатися, натуральні вони чи ні, користувач без спеціальних знань не зможе. Доведеться шукати в інтернеті по його міжнародному номері.

Речовини, які часто входять до складу косметики


Вода
(Aqua)



Майже завжди відкриває список інгредієнтів будь-якої косметики. Вода не є зволожуючим агентом сама по собі і використовується як розчинник активних компонентів, вона визначає текстуру і заповнює місце в тюбику.

Гіалуронат натрію
(Sodium Hyaluronate)



Це один з найпопулярніших інгредієнтів в сучасній косметології. Великий помічник для нашої шкіри. Гіалуронат натрію розподіляється по всій поверхні шкіри, утворюючи легку плівку, яка активно всмоктує вологу з повітря. Це сприяє збільшенню кількості вільної води в роговому шарі, а також створює ефект «додаткової вологості», який допомагає знизити випаровування води з поверхні шкіри.

Гліцерин
(Glycerin)



Такі відомі речовини, як гліцерин і пропіленгліколь – зволожувачі і наповнювачі формули, – за міжнародними стандартами повинні використовуватися в малих кількостях (до 5%). У великій концентрації може викликати осушення шкіри, тому що при низькій вологості повітря витягує воду для зволоження не з навколишнього середовища, а з самої шкіри.

Діметікон
(Dimethicone)



Це силікон – речовина, що дає відчуття легкості, гладкості, ніжності, допомагає крему рівніше лягати на шкіру. Він краде жирність і липкість мінерального масла. У малих кількостях нешкідливий і широко використовується в косметології і фармакології. Але не розкладається навколишнім середовищем, а значить, не може використовуватися в органічній косметиці.

Спирт
(Alcohol)



Спирт є не тільки дезінфектором, але і сильним подразником шкіри. Він низькомолекулярний, а значить, легко може проникнути крізь шкірний покрив, захопивши з собою як корисні, так і шкідливі хімічні речовини. Алкоголь використовується в косметичних засобах як стабілізатор, емульгатор і переносника активних речовин.

Сечовина
(Urea pura)



Відома своїми проникаючими властивостями, посилює проникнення в шкіру інших активів. Але крім них сечовина тягне за собою і баластні речовини, які не є корисними для шкіри. Іншою проблемою використання сечовини в косметиці є її нестабільність. Продукти її розпаду можуть призвести не тільки до зміни pH крему, але і виділення шкідливих для шкіри речовин, що може викликати алергічні реакції і лущення.

Масло ши
(каріте)



Ефективно зволожує сухі і огрубілі ділянки шкіри.

Токоферолу ацетат
(Tocopherol acetate)



Звичайний вітамін Е. Жиророзчинний вітамін, сильний антиоксидант не тільки для шкіри, але і для самого крему. Грає дві ролі одночасно: доглядає за шкірою і додатково консервує крем, дозволяючи виробнику знижувати кількість інших консервантів.

Ретинол
(Retinol)



Це вітамін А. Навіть в невеликих дозах може бути токсичним, тому його застосування повинно бути суворо регламентовано. Вітамін А дуже фоточуттєвий і на сонці провокує утворення пігментації. На упаковці з косметикою, яка має в складі вітамін А, має стояти попередження, що застосування необхідно супроводжувати нанесенням сонцезахисного крему з SPF не менше 15.

Пантенол
(Panthenol)



Це провітамін В5. Оновлює шкіру, регенерує клітини, створює протизапальний ефект, загоює рубці, ранки, згладжує шрами, надає шкірі сяйво і доглянутий вигляд.

Вітамін С



Вітамін С як косметичний інгредієнт має безліч функцій, наприклад стимулює синтез колагену, запобігає окисленню жирів і відбілює шкіру.

Метілізотіазолінон
(Methylisothiazolinone)



Сильний консервант, який найчастіше використовують при виробництві гелів для душу, шампунів і кремів для обличчя. У Європі використання його в незмивній косметиці заборонено. Метілізотіазолінон не є шкідливою речовиною, але при передозуванні може стати причиною контактного дерматиту. При цьому висип і інші ознаки алергії можуть з’явитися не відразу.

Речовини, які можуть бути небезпечними:



— Лаурілсульфат и лауретсульфат натрію
(Sodium Lauryl Sulfate — SLS и Sodium Laurеth Sulfate — SLES),

— Пропіленгліколь
(Propylene Glycol),

— Мінеральне и парафінове масло
(Mineral oil и Petrolatum),

— Парабени
(Propylparaben, Methylparaben, Butylparaben),

— Діетаноламін і триетаноламін
(DEA и TEA),

— Фталати
Формальдегід-релізер
(DMDM hydantoin).

За матеріалами The Village та думкою хіміка і засновниці Green Factory Cosmetics Марії Іванової

Реклама Google
Підписуйтесь на нас в Telegram, Facebook, Instagram

Поділитись

Написати коментар